Meny Lukk

Slik fungerer shorting

Slik fungerer shorting

Shorthandel gir mulighet for å få avkastning i et fallende marked. Slik fungerer shorting.

Hva er shorting

Shorting er en posisjon hvor man har som hensikt å tjene på fallende kurser. Dette kan man gjøre ved å enten selge aksjer, eller andre verdipapirer, man låner, eller ved å trade CFD. Fordelene ved å shorte er mange, som nevnt kan det gi avkastning i et fallende marked, men det kan også brukes til å hedge, eller endre risikoprofil på en portefølje. Noe som er viktig å vite om shorting er at risikoen er motsatt i forhold til en long posisjon. Når du eier for eksempel en aksje vil du kun kunne tape innskudd kapital og du kan få en tilnærmet uendelig positiv avkastning. Ved shorting kan du derimot kun få en avkastning tilsvarende investert kapital, mens det potensielle tapet er tilnærmet uendelig. Dette gjør at man bør bruke både stop loss og en tradingstrategi når man shorter. Så, hvordan fungerer shorting tenker du kanskje?

 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Anbefalt nettmegler
 • Charts fra TradingView
 • CFD på aksjer, indekser, råvarer
 • CFD på valuta, kryptovaluta
 • Lav spread
 • Godkjent av Finanstilsynet

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

Slik fungerer shorting av aksjer

Dersom du skal shorte aksjer er du avhengig av å ha en investor som er villig til å låne bort sine aksjer til shorting. Ved å kontakte en megler vil du finne ut om det er aksjer tilgjengelig til shorting. La oss si at vi skal shorte aksjen A. Vi må da kontakte megleren vår og låne aksjene vi vil ha. Når vi har fått låne aksjene selger vi disse i markedet. Dersom kursen på aksjen A faller vil vi kunne kjøpe aksjene tilbake for en lavere sum enn det vi solgte de for. Når vi har kjøpt tilbake aksjene vil vi da sitte igjen med et overskudd, og vi kan dekke inn shorten ved å levere aksjene tilbake til investoren vi lånte dem av. Dersom kursen hadde steget ville det ført til at vi måtte betalt mer for aksjene enn hva vi solgte dem for. For å dekke inn shorthandelen måtte vi da ha brukt mer penger av vår egen egenkapital, noe som hadde påført oss et tap.

Shortsalg med CFD

En ulempe med shorting av aksjer er at du er avhengig av investorer som er villige til å låne ut aksjene sine til shorting. Det er det ikke alle investorer som er. Dette kan selvsagt by på problemer ved at du ikke får lånt aksjer, og kan derfor ikke shorte. Her har CFD en stor fordel. Siden dette er et produkt som er satt sammen av derivater vil du kunne shorte ved å legge en salgsordre. Du er ikke avhengig av en investor som låner deg aksjer. En annen stor fordel med shorting av CFD, er at du kan shorte alt fra aksjer, indekser, råvarer, valuta og kryptovaluta. Denne muligheten gjør at mange daytradere foretrekker å trade CFD fremfor aksjer.

Shorthandel på eToro

eToro er en av verdens største markedsplasser for CFD trading, og de har også blitt kåret til verdens beste plattform for valutatrading. På eToro kan du trade CFD på alt fra norske aksjer, til indekser på verdens største børser og kryptovaluta. Du kan også shorte alle ulike typer verdipapirer. Når du åpner en konto på eToro får du tilgang til et teknisk analyse program med gratis realtidskurser. Samtidig får du tilgang til nyhetsoppdateringer og oppdateringer fra analytikere i noen av verdens største investeringsbanker. For å åpne din konto kan du følge denne fremgangsmåten:


eToro er en multi-asset platform som tilbyr investering i både aksjer og kryptovaluta, i tillegg til CFD-trading.

Vennligst vær obs på at CFD er komplekse instrumenter og bringer med seg en høy risiko for å tape penger på grunn av belåning. 

62 % av retailinvestor tradingkontoer taper penger på CFD-trading med denne leverandøren.

Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape dine penger.

Kryptoinstrumenter er svært volatile og uregulerte investeringsprodukter. Det er ingen EU-investor beskyttelse.

Denne teksten er kun for informasjon og opplysning, og skal ikke bli sett på som et investeringsråd eller investeringsanbefaling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *