Meny Lukk

Aksjetrading med long/short strategi

Aksjetrading med long/short strategi

Long/short strategi blir brukt av hedgefond, men det er mange daytradere som også bruker denne investeringsstrategien.

Long-posisjon

For å forstå hvordan en long/short strategi fungerer starter vi helt på begynnelsen. En long-posisjon er en posisjon hvor du kjøper en aksje og kan få fortjeneste dersom aksjekursen stiger. På tross av navnet betyr å ta en long posisjon ikke nødvendigvis at du skal sitte langsiktig med investeringen. Det betyr bare at du kjøper aksjen.

 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Anbefalt nettmegler
 • Charts fra TradingView
 • CFD på aksjer, indekser, råvarer
 • CFD på valuta, kryptovaluta
 • Lav spread
 • Godkjent av Finanstilsynet

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

Short-posisjon

Det motsatte av en long-posisjon er short. Her selger du en aksje slik at du kan ta gevinst dersom aksjekursen faller. Hvordan fungerer shorting? Shorting fungerer ved at du låner en aksje, som du så selger i markedet. Dersom aksjekursen faller vil du kunne kjøpe den billigere tilbake når du skal stenge short-posisjonen. Mellomlegget vil du beholde, noe som fører til at du har tjent på kursfall.

Trading med long/short strategi

Trading med long/short strategi er en forholdsvis avansert tradingstrategi som krever litt arbeidsinnsats. Men, det kommer vi tilbake til litt senere. Når du skal trade med long/short strategi søker du å oppnå en nøytral markedsrisiko. Det vil si att du inntar en long-posisjon og en short-posisjon. Men hvordan velge aksjer for long-posisjonen og short-posisjonen? Det er her du må legge ned litt arbeid.

Hvordan velge aksjer til long/short trading

Det finnes flere måter å velge ut aksjer på til denne tradingstrategien. Et godt eksempel er ved å bruke multippelanalyse. P/E betyr Pris/Fortjeneste og er et mål for hvor mye en aksje koster i forhold til inntjeningen i selskapet. Det er med andre ord en multippel som kan fortelle om en aksje er overpriset eller underpriset. La oss si at vi har to selskap, selskap A g B, som er tilnærmet like. De driver i samme bransje og har samme fremtidsutsikter. Forskjellen mellom selskapene er at selskap A er priset med en P/E på 15, mens selskap B er priset med en P/E på 7. Jo høyere P/E, jo høyere er prisingen av aksjen. I dette tilfellet ville dette gitt gode muligheter for å gå long i aksjen B som er underpriset, og samtidig shorte aksje A som er overpriset.

Hvorfor bruke long/short strategi?

I eksempelet ovenfor hadde vi en aksje som var overpriset og en annen som var underpriset. En overpriset aksje har større sannsynlighet for å falle i verdi, enn en aksje som er underpriset. Og motsatt, en aksje som er underpriset har større sannsynlighet for å stige i verdi enn en aksje som er overpriset. På grunn av dette vil du kunne oppnå avkastning fra short-posisjonen på den overprisede aksjen, samtidig som du kan få avkastning på long-posisjonen i den underprisede aksjen. Siden du har to ulike posisjoner vil disse også kunne gi en bedre risikoprofil ved at posisjonene vil til en viss grad utligne hverandre dersom en av de har en kursutvikling som går mot deg.

Markedsplasser for long/short trading

Det er fullt mulig å drive med long/short trading hos norske nettmeglere og banker, men du vil være avhengig av investorer som er villige til å låne ut sine aksjer til shorting. Dette kan i blant by på problemer ved at du ikke finner aksjer som kan shortes. Ved å trade CFD kan du derimot omgå dette problemet, siden en CFD er konstruert slik at de kan shortes uten at du må låne aksjer. eToro er av mange daytradere regnet som en av de beste markedsplassene for nettopp CFD trading. Her kan du shorte eller gå long i CFD for aksjer, indekser, råvarer, valuta eller kryptovaluta. Du får også tilgang til analyseprogram med gratis realtidskurser og nyhetsoppdatering. For å åpne en gratis konto på eToro kan du følge disse trinnene:

 • Gå til eToro.com
 • Åpne en gratis konto og prøv long/short trading med CFD

eToro er en multi-asset platform som tilbyr investering i både aksjer og kryptovaluta, i tillegg til CFD-trading.

Vennligst vær obs på at CFD er komplekse instrumenter og bringer med seg en høy risiko for å tape penger på grunn av belåning. 

62 % av retailinvestor tradingkontoer taper penger på CFD-trading med denne leverandøren.

Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD fungerer, og om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape dine penger.

Kryptoinstrumenter er svært volatile og uregulerte investeringsprodukter. Det er ingen EU-investor beskyttelse.

Denne teksten er kun for informasjon og opplysning, og skal ikke bli sett på som et investeringsråd eller investeringsanbefaling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *