Slippage er noe som kan gi deg store kostnader når du trader. Men, det finnes metoder som hjelper deg å unngå disse.

Hva er slippage?

Vi har ikke noe godt norsk ord for hva slippage er. Men, det kan forklares med store forskyvninger i for eksempel en aksjekurs. Oftest er det store aktører som har mest problemer med slippage, men, dersom du er en trader med mange handler kan du ufrivillig havne midt oppe i det. Det er ikke mange mindre aktører som kjenner til dette fenomenet, men det bør være noe som læres til alle som vil vite mer om aksjehandel for nybegynnere.

Slippage er som nevnt en større endring i kursen som skjer plutselig. Det kan være at kursen faller plutselig eller stiger plutselig. Dette kan føre til at du ikke får aktivert og solgt ut en posisjon ved bruk av stop/loss til ønsket kurs, eller at du kjøper inn en posisjon til langt høyere kurs enn du hadde forventet å få.

eToro test

 • Aksjer og CFD

 • Best på teknisk analyse

 • Godkjent av Finanstilsynet

74 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Skilling test

 • CFD

 • Lav spread

 • Godkjent av Finanstilsynet

74 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Plus500 test

 • CFD

 • God tradingapp

 • Godkjent av Finanstilsynet

76,4 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

easyMarkets test

 • CFD og opsjoner

 • TradingView integrert

 • Godkjent av Finanstilsynet

74 % av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.

Slippage ved best ordre

Slippage kan ofte skje ved kjøpsordre. I tilfellene dette skjer, er det ofte en tynn ordrebok hvor en større aktør kan sluke alle postene som ligger til salg. Det vil føre til at kursen stiger raskt. Dersom du legger inn en best ordre samtidig som denne større aktøren tømmer markedet for aksjer som er til salg kan du ende opp med å ha kjøpt aksjer til en kurs som er langt over det du så for deg at du kom til å betale. Ved å bruke en maks pris pr aksje når du legger inn orden din vil du unngå å måtte kjøpe aksjer til overpris på grunn av slippage.

Slippage ved stop/loss

Stop/loss er et verktøy som er utrolig viktig dersom du bruker aksjekreditt eller belåning. Ved day trading er det også viktig å bruke stop/loss for å unngå større tapsposisjoner. Stop/loss fungerer ved at du har en aktiveringskurs, når kursen på instrumentet du har handlet faller ned til dette, vil salgsordren bli aktivert. Når du legger inn stop/loss ordren har du også definert en salgskurs, men, og dette er viktig, det er normalt ingen garanti for at din posisjon blir solgt til den kursen. Ved slippage kan ordreboken være tom for kjøpere som er villige til å tilby kursen du vil ha. Dermed kan kursen falle lengre ned, og din stop/loss ordre vil bli fullført til en lavere kurs. Det påfører deg et ekstra og uforutsett tap.

Garantert stop/loss

Det finnes en god og gratis løsning for å unngå slippage ved best ordre. Det er ganske enkelt ved å legge inn en maks pris pr aksje du er villig å betale. Nylig har Plus500 kommet med en løsning for garantert stop/loss. Dette er en stop/loss ordre som blir fullført til den prisen du setter, uansett om det er kjøpere som er villige til å gi den prisen du har satt. Dette er det en ekstra kostnad forbundet til dette tjenesten, men denne forsikringen kan være vel verdt den ekstra spreaden du betaler ved at du kan minimere tap dersom posisjonen din blir solgt ved stop/loss.

 • Gå til www.plus500.com og åpne en gratis konto
 • Trade med garantert stop/loss

CFD service. 76,4 % av retailkontoer taper penger.