Meny Lukk

Risikodiversifisering

Risikodiversifisering

Risikodiversifisering blir ofte oversett av mindre erfarne tradere. Det kan fort bli dyrt. 

Risikodiversifisering

Diversifisering av risiko betyr ganske enkelt å spre risiko. Det normale er å kjøpe et aksjer i et par forskjellige selskaper. Mer optimalt er det derimot å investere i forskjellige investeringsinstrumenter som ikke korrelerer. Du vil da få en portefølje som kan stå godt i mot uro i markedene. Som daytrader er det klart at man har sine begrensninger. Det gjør at det kan bli alt for omfattende å investere i flere forskjellige aksjer, indekser, råvarer og valuta. Men, selv med liten grad av spredning av risiko er risikodiversifisering noe som kan redde deg fra store tap.

tekniske analyse info

Shorting

Ved shorting har du en risikoprofil som er veldig forskjellig fra profilen du har ved vanlig aksjehandel. Nedsiden ved shorting er som kjent ubegrenset. Det betyr at det teoretisk ikke er noen øvre grense for hvor mye du kan tape på en shorthandel. Samtidig er det begrenset hvor mye du kan tjene på en shortposisjon. Denne risikoprofilen gjør at det er utrolig viktig å bruke risikodiversifisering dersom du aktivt bruker shorting i din trading. 


  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer
  • 16 børser
  • Fractional shares


Din egenkapital er utsatt for risiko.


  • Anbefalt analyseprogram
  • Aksjer, indekser ++
  • Algoritmer
  • Prøv gratis i 30 dager


Basic - gratis, Pro - $14,95 pr mnd, Pro+ - $29,95 pr mnd, Premium - $59,95 pr mnd

Aksjekreditt

Belåning eller akjsekreditt er verktøy som mange tradere bruker. Ved bruk av gearing er det også veldig viktig å bruke risikodiversifisering. Det er nettopp på grunn av at gearingen øker risikoen. Det er selvsagt en begrenset nedside ved bruk av gearing på vanlige long-posisjoner, men gearingen gjør at denne nedsiden er større enn egenkapitalen som blir stilt som sikkerhet for å inngå posisjonene.

Diversifisering i praksis

Ved trading på nett er det ofte lett å glemme hvor viktig det er med god spredning av risiko. Ofte er det nybegynnere som overser det, og det kan fort bli en så dyrkjøpt erfaring at hele tradingen legges på hylla. For å vise hvor effektivt risikodiversifisering kan være, har vi satt opp to ulike porteføljer.

Portefølje A inneholder kun aksjer i et selskap, selskap AA. Portefølje B har derimot aksjer i 5 selskaper. Dette er selskapene AA, BB, CC, DD og EE. Samlet verdi på hver av porteføljene er 100 000 kr.

La oss se på hva som skjer med porteføljeverdien dersom selskap AA leverer et resultatvarsel som fører til at kursen faller 25 %. Samtidig sier vi at verdien på de andre aksjene er uendret.

I Portefølje A vil den totale verdien av porteføljen falle med 25 %. Det betyr at verdien vil være:

Verdi aksjer i selskap AA: 100 000 kr – 25 % = 75 000 kr

Portefølje B vil se svært ulik ut. Det er nettopp på grunn av risikodiversifisering. Verdien vil være:

Verdi i selskap AA: 20 000 kr – 25 % = 15 000 kr

Verdi i selskap BB: 20 000 kr – 00 % = 20 000 kr

Verdi i selskap CC: 20 000 kr – 00 % = 20 000 kr

Verdi i selskap DD: 20 000 kr – 00 % = 20 000 kr

Verdi i selskap EE: 20 000 kr – 00 % = 20 000 kr

Totalverdi portefølje B: 95 000 kr

Dette eksemplet viser hvor effektivt en risikodiversifisering kan være som beskyttelse mot selv store fall i aksjekurser. Ved å bruke risikodiversifisering unngikk Portefølje B et tap på 20 000 kr, sammenlignet med Portefølje A.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *