Meny Lukk

Slik unngår du å bli svindlet

Slik unngår du å bli svindlet

Det skjer ofte at uheldige tradere blir svindlet på nett. Her kan du lese mer om hvordan du unngår å bli svindlet.

Svindel

NRK kunne nylig fortelle om Kåre som ble svindlet for 2,4 millioner kroner på nett. Kåre brukte en markedsplass som ikke er regulert. Det kostet dyrt. NRK forteller om hvor utbredt dette er. I løpet av 2018 er det beregnet at nordmenn ble svindlet for mellom 400 og 500 millioner kroner i forbindelse med trading av aksjer, indekser, råvarer, valuta og kryptovaluta.

tekniske analyse info

Slik unngår du å bli svindlet

Det finnes flere måter å unngå å bli svindlet på når du trader aksjer eller andre finansielle instrumenter på nett. Den enkleste løsningen er selvsagt å bruke handelsløsningen du har hos banken din. Nedsiden ved dette er at det ofte er dyrt, samtidig er det ikke veldig brukervennlig alltid. Det kan også være svært begrenset hvilke muligheter du har. Ofte er det kun aksjer på Oslo Børs som er tilgjengelig.

Finanstilsynet

Når det gjelder norske aksjemeglere og meglerhus er det Finanstilsynet som har kontrollen. Men, det mange ikke vet er at Finanstilsynet også har kontroll på mange av de utenlandske handelsplassene i tillegg. Du kan enkelt finne ut hvem som er regulert, ikke er regulert, og hvem det advares mot.

[table “8” not found /]

Konsesjonsregisteret

Konsesjonsregisteret inneholder informasjon om alle foretak og personer som er under tilsyn av Finanstilsynet. Alle typer tillatelse/bevilling/autorisasjon/registrering er i dette registeret kalt ‘konsesjon’.

Du kan søke på markedsplasser og etter meglerhus for å sjekke om de har, og hva slags konsesjon de har her.

Du finner selvsagt eToro og Skilling som vi anbefaler i konsesjonsregisteret.

Markedsadvarsler

Finanstilsynet får ofte førespurnader frå enkeltpersonar som har blitt tilbydt aksjar, fondsdelar og andre moglegheiter for investering per telefon, e-post eller post. Tilboda kjem frå ”investeringsrådgivarar” eller andre seljarar som dei ikkje kjenner frå før.

I registeret for markedsadvarsler kan du søke om Finanstilsynet advarer mot enkelte markedsplasser og meglere. Det kan du gjøre her.

Les anmeldelser på nett

Du kan finne ut mye ved å bruke Google. Et raskt søk på for eksempel “Stern svindel” gir deg raskt en indikasjon på at Stern, som Kåre brukte, ikke er å anbefale dersom du vil trade på nett.

Ved å lese anmeldelser som for eksempel denne om eToro Norway kan du selv enkelt og raskt finne frem til en nettmegler som passer for deg. Ved å lese anmeldelser kan du allerede før du gjør innskudd sjekke om tjenesten som tilbys er det du er ute etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *