Meny Lukk

Trading med ETF

Trading med ETF

ETF eller børsnoterte fond har blitt veldig populært de siste årene, og det er det flere gode grunner til. Det er også mulig å drive trading med ETF.

ETF – Equity Traded Fund

Det første forsøket på å lansere en ETF var allerede i 1989. Index Participation Shares hadde som mål å gi en avkastning lik S&P 500 indeksen. Dessverre ble det bestemt av lovgivere at fondet fungerte som en futures kontrakt, og ble derfor ulovlig. Det til tross for at det børsnoterte fondet var konstruert til å fungere som en aksje. Det neste forsøket, som langt på vei ble en suksess kom i 1990. I Canada ble det lansert en ETF som speilet avkastningen til Toronto 35 Index. Tre år etter, i 1993, var det igjen amerikanernes tur. Da ble nemlig SPRD S&P 500 Trust ETF lansert.

Siden den gang har det bare gått oppover med interessen for børsnoterte fond. En av de viktigste grunnene til dette er at de er langt enklere å kjøpe seg inn i eller selge seg ut av enn vanlige fond. De børsnoterte fondene omsettes på børs som vanlige aksjer. Dermed kan du hele tiden følge med på oppdaterte kurser, og ikke minst vet du hvilken kurs du kan kjøpe eller selge på.

På toppen får du som regel også en veldig god risikodiversifisering. Mange ETF som følger brede indekser gir en god risikodiversifisering mot flere ulike sektorer, men det finnes også børsnoterte fond som følger en bestemt indeks. Det siste gir litt lavere diversifisering, men du får likevel spredd investeringen over flere selskaper, noe som igjen tar ned risikoen.

Utvalgte ETF

Nedenfor kan du se utvalgte børsnoterte fond som kan brukes til trading med ETF. Dette er fond som tilbys på eToro, og grunnen til at vi kan anbefale eToro er at du ikke betaler noen kurtasje ved kjøp og salg av ETF. Det minste innskuddet er heller ikke mer enn 2000 kr. Det betyr at dette er en god løsning som passer godt for nye investorer og tradere som er interessert i Equity Traded Funds. Utvalget er også så godt at også erfarne tradere og investorer vil bli fornøyde.

 • Navn: ARK Innovation ETF
 • Ticker: ARKK
 • Sektor: Disruptiv teknologi
 • Yield 1 år: 83,82 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: Invesco Solar ETF
 • Ticker: TAN
 • Sektor: Solenergi
 • Yield 1 år: 60,93 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: iShares PHLX Semiconductor ETF
 • Ticker: SOXX
 • Sektor: Semi conductors
 • Yield 1 år: 58,94 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: SPDR S&P Biotech ETF
 • Ticker: XBI
 • Sektor: Helse
 • Yield 1 år: 57,64 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: Global Lithium & Battery Tech ETF
 • Ticker: LIT
 • Sektor: Batteriteknologi
 • Yield 1 år: 45,71 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: Consumer Discret Select Sector ETF
 • Ticker: XLY
 • Sektor: Sykliske forbruksvarer
 • Yield 1 år: 33,16 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF
 • Ticker: IDEM.L
 • Sektor: Emerging markets
 • Yield 1 år: 22,17 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF
 • Ticker: HMMJ
 • Sektor: Cannabis
 • Yield 1 år: 14,57 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

 • Navn: Vanguard MSCI Financials ETF
 • Ticker: VFH
 • Sektor: Finans
 • Yield 1 år: 13,67 %*

*Pr 10.01.21 Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.


Din egenkapital er utsatt for risiko.

Trading med ETF

Siden børsnoterte fond omsettes på børs på samme måte som aksjer er det fullt mulig å drive trading med ETF. Men, det er en del ting du bør vurdere før du velger deg ut en ETF for trading. Først og fremst bør du tenke på risikodiversifiseringen du kan få. Videre er det også viktig å tenke på hvilke kostnader fondet har. Mange tradere bruker gearing, men siden enkelte ETF har innebygd gearing kan det bli unødvendig. Ved trading er det vanlig å bruke teknisk analyse til å time kjøpe og salg, og dette kan også brukes til trading med ETF.

Risikodiversifisering

Risikodiversifisering er en av de store fordelen trading med ETF gir. Ved å trade brede indeksfond som følger for eksempel S&P 500 vil du være investert mot de største selskapene i USA, og i flere ulike sektorer. Det finnes også børsnoterte fond som gjør at du kan spisse deg inn mot enkelte sektorer, noe som medfører høyere risiko, men samtidig potensiale for bedre avkastning. Ved å trade et ETF som for eksempel er rettet mot solenergi blir du investert i flere selskaper innenfor sektoren, og dette gir en bedre risikodiversifisering fremfor å trade enkeltaksjer.

 • Bredt indeksfond med høy risikodiversifisering
 • Sektorfond med lavere risikodiversifisering

Trading med ETF og kostnader

Kostnader er veldig viktig når du driver med trading. Trading går ut på å gjøre mange handler, noe som kan bli dyrt om kurtasjen du betaler er høy. Dette er en av grunnene til at vi kan anbefale eToro hvor du kun betaler spread. Fondsforvalterne tar et gebyr, normalt blir dette trukket daglig. Normalt vil en fondsforvalter trekke en avgift som tilsvarer mellom 0,3 og 1 % i årlig avgift. Siden det er ganske stor forskjell på avgiften bør du undersøke denne før du kjøper ETF.

 • Kurtasje
 • Forvaltningskostnader

Gearing og ETF

For tradere som bruker gearing kan trading med ETF være et bra alternativ. Det finnes nemlig flere børsnoterte fond med innebygd gearing. Siden dette er en innebygd gearing vil risikoen bli bedre kontrollert. For eksempel er det ikke mulig å tape mer enn investert beløp, i motsetning om du bruker vanlig kontobelåning. For langsiktige investorer kan ETF uten gearing være et godt alternativ. Grunnen til dette er at kostnaden som regel er lavere, og det kan gi store utslag over lengre tid.

 • Uten gearing
 • ETF med innebygd gearing
 • Bruke egen kontobelåning

Teknisk analyse og ETF

For langsiktige investorer er valg av sektorer og god risikodiversifisering langt viktigere enn timing av kjøp og salg, derfor er teknisk analyse først og fremst for kortsiktige tradere som driver med trading av ETF. Equity Traded Funds kan analyseres på samme måte som vanlige aksjer og indekser, og da er teknisk analyse et nyttig verktøy. Ved å finne støtte og motstand kan du finne trender og formasjoner som kan trades, og med tekniske indikatorer som RSI, MACD og Bollinger Bands kan du også time når du bør kjøpe eller selge ETF.

 • Støtter og motstand
 • Trender og formasjoner
 • Tekniske indikatorer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *