Meny Lukk

Tekniske formasjoner

Tekniske formasjoner er også et av hovedbegrepene innen tekniske analyse. En teknisk formasjon er et mønster som kan angi en topp eller en bunn i kursutviklingen, altså en vendeformasjon, eller en fortsettelse i samme retning. Formasjonene kan angi både kjøps- og salgsnivåer. De er også nyttige når man skal sette stop/loss eller en take profit ordre.

 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Anbefalt nettmegler
 • Charts fra TradingView
 • CFD på aksjer, indekser, råvarer
 • CFD på valuta, kryptovaluta
 • Lav spread
 • Godkjent av Finanstilsynet

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

Tekniske formasjoner

Teknisk støtte og motstand er viktig å ha en grunnleggende forståelse av dersom man ønsker å forstå tekniske formasjoner. De tekniske formasjonene angir nemlig også ofte tekniske støtte eller motstandsnivåer, samtidig som de også kan angi at en teknisk trend er i ferd med å bli brutt. Innen teknisk analyse skiller vi i hovedsak mellom tre ulike tekniske formasjoner. Dette er toppformasjoner og bunnformasjoner som vi ofte omtaler som vendeformasjoner, og fortsettende formasjoner som angir at kursen skal fortsette i samme retning.

Tekniske formasjoner
Dobbel topp på Natgas, se de vertikale linjene.

Toppformasjoner

En toppformasjon angir at en kurs har nådd toppen i en trend og at den stigende trenden skal snu. Det finnes flere toppformasjoner innen teknisk analyse, men de vanligste er de vi kaller for dobbel topp og hode skulder formasjon. Først og fremst er disse tekniske formasjonene salgssignaler som sier at det er fare for at kursen skal falle. Men, de kan også si noe om hvor langt kursen kan falle.

omvendt hodeskulder formasjon goldman sachs
Omvendt hode skulder formasjon for Goldman Sachs. Se de vertikale linjene for å finne skulder, hode, skulder.

Bunnformasjoner

Bunnformasjoner er som toppformasjoner også en vendeformasjon som sier at det er sannsynlig at kursutviklingen skal snu. Men her er det altså en vendeformasjon i en fallende trend. Det betyr at bunnformasjoner er kjøpssignaler som forteller at kursen sunn er nådd og at den vil skifte retning. Som med toppformasjoner kan også bunnformasjoner som dobbel bunn formasjon og omvendt hode skulder formasjon fortelle om hvor langt en kurs kan stige.

rektangel formasjon ethereum
Kryptovalutaen Ethereum beveget seg i en rektangelformasjon før den brøt ut.

Fortsettende formasjoner

Det finnes flere forskjellige fortsettende formasjoner. Den vanligste er rektangel formasjonen. Rektangelformasjonen indikerer at en konsolideringfase er over, det vil si at kursen bryter ut av en mindre periode med sidelengs utvikling. Selv om en fortsettende formasjon ikke indikerer trendskifte, vil man likevel få tekniske kjøps- og salgssignaler fra disse formasjonene.

Praktisk bruk av tekniske formasjoner

Tekniske formasjoner er først og fremst brukt til å finne nivåer for kjøp og salg, men siden de også ofte antyder noe om hvor langt en kurs kan gå er de også viktige å bruke dersom man har en tradingstrategi med automatiske take profit eller stop/loss handler. Brukt sammen med tekniske indikatorer har du et kraftig verktøy som kan fortelle deg når du bør kjøpe eller selge. Bruker du i tillegg volumanalyser kan du også oppdage falske kjøps- eller salgssignaler.