Meny Lukk

Bollinger Bands

Bolinger Bands ble utviklet av den kjente tekniske analytikeren John Bollinger. Denne tekniske indikatoren har som mål å kunne fortelle noe om sjansen for volatilitet i markedet.

[table “8” not found /]

Bollinger Bands

Et Bollinger Band består av et 21-dagers glidende gjennomsnitt, i tillegg til et øvre bånd og nedre bånd. Disse to siste båndene er 2 standardavvik fra det 21-dagers glidende gjennomsnittet. Standardavvik er et mål på volatilitet, og dette vil føre til at de to båndene beveger seg fra hverandre i et marked som blir mer volatilt og mot hverandre i et marked som blir mindre volatilt. Bollinger Bands er en teknisk indikator som ofte blir brukt sammen med andre tekniske indikatorer.

bollinger bands goog aksjetrading teknisk analyse

The Squeeze

Når de to ytre båndene kommer nærmere til det glidende gjennomsnittet kalles dette Squeeze. Dette signaliserer en periode med lavere volatilitet og blir ansett for å være et tegn på økt fremtidig volatilitet og gode tradingmuligheter. Motsatt vil bånd som ligger langt fra hverandre signalisere at markedet kan bli mindre volatilt. Det er likevel viktig å være obs på at dette ikke er signaler man trader på, Bollinger Bands gir nemlig ingen indikasjon på hvilken retning kursutviklingen skal gå.

Breakouts

Det har blitt anslått at en aksjekurs beveger seg innenfor de to båndene i 90 % av tilfellene. Når aksjekursen bryter gjennom enten de øvre eller det nedre båndet er dette en viktig begivenhet. Men, også her er det viktig å vite at dette ikke er kjøps eller salgssignaler.

Trading med Bollinger Bands

Bollinger Bands har sine begrensninger, og den viktigste er at dette ikke er en teknisk indikator du kan bruke uten andre indikatorer. Denne indikatoren har bare som formål å si noe om volatilitet. John Bollinger mener at det bør brukes sammen med to eller tre andre tekniske analysemetoder. Dette er Moving Average Divergence Convergence, volumanalyse og Relative Strength Index.