Meny Lukk

MACD – moving average convergence/divergence

MACD, eller moving average convergence/divergence, er en trendfølgende momentumindikator som viser forholdet mellom to ulike glidende gjennomsnitt av kursutviklingen. MACD brukes ofte til å finne salgs eller kjøpssignaler. I tillegg er det mange som bruker det sammen med RSI.

[table “8” not found /]

MACD – moving average convergence/divergence

Den tekniske indikatoren MACD blir beregnet ved å trekke 26 dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt fra 12 dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt. Deretter blir et 9 dagers eksponentielt glidende gjennomsnitt lagt på topp, og denne kalles signallinje. Det er dette gjennomsnittet som gir signaler om å kjøpe eller selge. Vi kan tolke MACD på tre forskjellige måter innen teknisk aksjeanalyse. Det er crossovers, divergence og dramatic rise.

MACD - moving average convergence/divergence
Crossover for Google MACD den 26. september med påfølgende stigende trend.

Crossovers

Som vi ser på Google chartet over er det et kjøpssignal når MACD stiger over den røde signallinjen. Det er dette som er en crossover og indikerer at tiden er inne for å kjøpe. Motsatt er det når MACD faller under den røed signallinjen. Dette er et salgssignal og indikerer at kursen kan falle fremover.

Divergence

Divergence indikerer trendskifter i kursen. Dersom for eksempel aksjekursen stiger mens MACD indikatoren faller vil det antyde at den positive trenden er i ferd med å avsluttes. Motsatt kan man også finne bunner i fallende trender med MACD. Her ser man etter divergens mellom en fallende aksjekurs og en stigende MACD. Dette er et kjøpssignal som ofte indikerer at den negative trenden har nådd en bunn og at det kan ventes stigende kurser fremover.

Dramatic Rise

Når det kommer kraftige stigninger i MACD, det vil si at det korte glidende gjennomsnittet beveger seg bort fra det lange glidende gjennomsnittet, indikerer MACD at markedet er overkjøpt og snart vil bevege seg mot normale nivåer igjen. Tradere kombinerer ofte dramatic rise med RSI.

0 linjen

Tradere følger også med på 0 linjen på MACD. Når signallinjen krysser denne kan dette også gi kjøp og salgssignaler. En signallinje som faller under 0 linjen er et salgssignal, mens en signallinje som går over 0 linjen er et kjøpssignal.