Meny Lukk

Fallende trender

Fallende trender er noe av det mest grunnleggende innen teknisk analyse. Ikke bare fordi det forteller at det er en negativ kursutvikling, men også fordi det gir muligheter til å tjene penger på et fallende marked med shorthandel. En fallende trend er enklest forklart som en lengre negativ kursutvikling.

 • Realtidskurser
 • Norske og utenlandske aksjer
 • Indekser, råvarer, valuta, etc
 • Støtte, motstand, formasjoner, trender
 • Indikatorer
 • Fundamental data
 • Anbefalt nettmegler
 • Charts fra TradingView
 • CFD på aksjer, indekser, råvarer
 • CFD på valuta, kryptovaluta
 • Lav spread
 • Godkjent av Finanstilsynet

CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 71% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

Fallende trender

En fallende trend er innen teknisk analyse definert som en kursutvikling hvor det dannes lavere bunner og lavere topper over tid. Det betyr at en fallende trend gir negativ avkastning, med mindre du shorthandler. Shorting kan du lese mer om på slutten av denne artikkelen. Fallende trender finner vi ved å bruke tekniske verktøy som teknisk trend kanaler eller vektet glidende gjennomsnitt.

fallende trend i tesla
Tesla kursen utviklet lavere topper og lavere bunner i begynnelsen av 2016. Resultatet er en fallende trendkanal.

Teknisk trend kanal

Vi bruker trend kanaler for å finne tekniske trender, dette er felles for både fallende trender og stigende trender. Forskjellen med en fallende trendkanal er at toppene og bunnene vil dannes på lavere nivåer etter hvert som kursen utvikler seg. At kursen har utviklet en fallende trendkanal gjør at kursen mest sannsynlig vil fortsette innenfor den fallende trenden og derfor falle ytterligere.

vix fallende trender
Death Cross i VIX indeksen i april 2016. Siden har det korte snittet ligget over det lange og trenden vært fallende.

Vektet glidende gjennomsnitt

Vektet glidende gjennomsnitt finnes automatisert i de fleste handelsplattformer, slik at man slipper å gjøre utregningene manuelt. Man har et kortsiktig vektet gjennomsnitt, som oftest på 50 dager, og et langsiktig vektet gjennomsnitt, oftest på 200 dager. I perioder med fallende trender vil det korte gjennomsnittet ligge under det lange gjennomsnittet. Fordelen med denne analysemetoden er at man får signaler raskere enn ved å bruke trendkanaler. Det gjør at man kan gå raskere ut av long posisjoner, eller gå inn med en short dersom markedet ser ut til å falle. I det øyeblikket det korte snittet går under det lange gjennomsnittet har vi et Death Cross som er et salgssignal som viser at ytterligere fall er sannsynlig. Motsatt vil den fallende trenden bli brutt dersom vi får et Golden Cross og det korte snittet beveger seg over det lange snittet.

Shorthandel

Shorthandel har lenge vært forbeholdt profesjonelle tradere og investorer. Men, med CFD handel har også vanlige tradere fått tilgang til å shorte alt fra aksjer, indekser, valuta og råvarer. En shorthandel kan virke komplisert, men er verdt å lære seg siden det er en metode som lar deg tjene penger i et fallende marked, i tillegg til trading ranger. En shorthandel gjennomføres ved at du først låner en aksje som du så selger. Dersom kursen faller vil du kunne kjøpe aksjene til en billigere pris og levere de tilbake til utlåner. Mellomlegget som du fikk ved å selge til høy pris og kjøpe til lav pris beholder du. Den beste måten å shorthandle på, er å trade på nett med CFD.